Koja je najbolja rakija od dunje u Srbiji?

author 26.10.2021.
single post picture
Po prvi put u Srbiji, Savez proizvođača rakije Srbije je organizovao nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakija u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Zanimljivo je to što su uzorci za ocenjivanje uzimani sa polica iz prodaje.

Cilj je bio da se proveri stvarni kvalitet rakija koje imamo u ponudi na tržištu. Ta činjenica je zaista doprinela tome da nema ocenjivanja uzoraka koji su dostavljeni od strane proizođača, nego je uzet uzorak koji biste i vi mogli da probate u nekom restoranu ili drugom ugostiteljskom objektu!
Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakije ima za cilj da rakija više ne bude samo mala proizvodnja u okviru domaćinstva, nego da se prepoznaju najbolji i da se proizvodnja još više utemelji kao nacionalna radinost, a rakija kao jedan od najboljih srpskih brendova.

Većina proizvođača je opravdala tradiciju. Zaista znamo da napravimo kvalitetnu rakiju po mišljenju žirija. Osim za domaću upotrebu, ovo takmičenje je značajno i zbog stranih kupaca kojima se na ovaj način potvrđuje kvalitet i kredibilitet proizođača, ali i zadovoljava standard Evropske unije.

"Ovo nije prvo priznanje koje smo dobili, veoma sam zahvalan stručnim ocenjivačima koji su prepoznali kvalitet za rakiju viljamovku koja je šampion grupe i dunja koja je dobila zlatnu medalju", kaže Miroslav Knežević, predsednik upravnog odbora "Saveza proizvođača rakije Srbije".
single post picture
Koja dunjevača je najbolja u Srbiji?
Podrum Lukić se generacijama unazad bavi proizvodnjom rakije. Svaka je dobila po neku nagradu na sajmovima poljoprivrede i ostalim takmičenjima. Međutim, uvek se obradujemo novom priznanju jer osim potvrde kvaliteta, svaka nagrada je potvrda i truda, rada i čini nas ponosnim.

Slađana Lukić je veoma zadovoljna. I to sa razlogom!

"Ipak smo dobili zlato jer je naša dunja prepoznata kao najbolja u Srbiji, kako da ne budem zadovoljna", priča Lukićeva za RTS koji je preneo atmosferu sa događaja.

Osim Slađane, zadovoljan je i ministar poljoprivrede.

"Ja sam veoma srećan jer smo mi u prošlih 12 meseci pomogli 104 različite destilerije, različita projekta, koji su konkurisali, neke smo već isplatili, četrdesetak je na dopuni dokumentacije. Nažalost, neki nisu dobro popunili tiket, ali smo isplatili oko tri miliona evra za naše destilerije, danas ih ima u našem registru ukupno prijavljenih preko 790, što je duplo više nego što ih je bilo. A vrhunac svega je to što 47 odsto srpske rakije odlazi na tržište u EU. To znači da ispunjavamo sve standarde koje danas moderno društvo priznaje", izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
single post picture
Naša Dunja Barik je proglašena od strane Ministarstva poljoprivrede i Saveza proizvođača rakije za najbolju rakiju u sektoru rakija od dunja. Malo je reći da smo ponosni!

Na ovom dešavanju koje je organizovao Savez proizvođača rakije, 15 ocenjivača je biralo najbolje od 74 uzorka.

Gde možete probati i kupiti pobedničku Dunju, saznajte klikom ovde.

Živeli!
single post picture